Ambasada Republicii Cipru în România

Fascista (Fascistul)
Artist Tasos Anastasiades

Fascista este un roman grafic, a cărui acțiune se petrece într-un oraș fără nume, în care au loc proteste intense, și al cărui protagonist este un inginer apolitic, care vrea doar să fie lăsat să-și vadă de munca lui. Însă una dintre invențiile lui captează atenția unei unități de poliție, recent înființate cu scopul de a pune capăt protestelor, dar și a protestatarilor, amândouă părțile fiind încredințate că această invenție le va da un avantaj în confruntările stradale. Povestea aduce în dezbatere concepte precum suprimarea libertății de exprimare, propaganda și controlul asupra maselor, alegerile pe care oamenii le fac și modul în care acestea le afectează viitorul.

Ideea pentru Fascista a pornit de la o singură imagine, expusă într-o galerie, pentru care scriitorul american Michael Ide i-a propus artistului o colaborare. Spre deosebire de alte romane grafice, unde arta este doar instrument pentru a spune o poveste, Fascista a fost scris pentru a oferi un context narativ artei mele vizuale, inspirată din protestele care au loc momentan în diferite locuri din lume.
Tasos Anastasiades predă la Departamentul de Arte din Universitatea Europeană din Cipru. Este de asemenea ilustrator, designer și artist de romane grafice. În 2004 a început să publice revista "Plastic Comics", prima publicație de bandă desenată creată și editată în Cipru. În 2006 și 2009 a fost premiat în cadrul Competiției de Bandă Desenată dedicată artiștilor profesioniști și care se desfășoară anual în Grecia. În 2015, lucrările vizuale ale lui Tasos Anastasiades au fost selecționate pentru a fi folosite în publicitatea oficială a Real Poser Pro 11, unul din cele mai importante softwareuri 3d pentur design, animație și ilustrație.