Ambasada Finlandei la București

Haastattelu (Interviul)
Artist Tiitu TakaloLucrare integrată în Proiectul Respect.
Aceasta este o poveste despre minorități și majorități. O poveste despre cum e să fii diferit, neintegrat și o poveste despre iubire.

Tiitu Takalo (cu numele adevărat Vilya Takalo, n. 1976, Tampere)
Artistă, scenaristă, ilsutratoare, editor, este o feministă convinsă și o apărătoare a drepturilor omului. În 2001 a luat parte la proiectul «Culture Clash: Articles and Comics on Racism, Antiracism and Different Cultures». Este una din cele mai talentate artiste din generația ei.
Pentru Tiitu, banda desenată reprezintă în primul rând libertatea de a vorbi deschis despre relațiile dintre sexe fără teamă de opinia publică. 

În copilărie citea Tintin, Lucky Luke — totce putea găsi la bibliotecă. La școală, visa să ajungă artistă de bandă desenată, dar a durat destul de mult până s-a decis să se înscrie la cursuri cu acest scop. Pasiunea ei pentru bd a fost mai puternică și a urmat cursurile de artă clasică la Academia Profesională din Tampere. Desena în continuare benzi desenate, dar în secret, fără ca ceilalți colegi de-ai ei să afle. 
A durat mult până când Tiitu a căpătat îndeajuns de multă încredere pentru a-și publica lucrările. Când a descoperit publicațiile de stilul fanzine, Tiitu s-a hotărât să-și înființeze propria ei editură, Hyena Publishing, în 2001, în care a publicat benzi desenate semnate de artiste de diferite naționalități. 
Publicații:
2000 — Siivekkäitä naisia (Femei înaripate), fanzină
2005 — Tyhmä tyttö (Fată nesăbuită). O colecție de povestiri, distribuite într-un format original fanzine.
2007 — Kehä (Ringul). O poveste despre două prietene, amândouă jucătoare de box, care trebuie să se înfrunte într-o competiție.
2008 — Jää (Gheață). O colecție de povești despre jocul de masă finlandez «Steaua Africii», relații, feminism și altele.
2009 — Tuuli ja myrsky(Vânt și tunet)
2011 — Ottopoikia ja työläistyttöjä(Fii vitregi și fete de bumbac). Două sute treizeci de ani de viață în Tampere, repovestiți prin intermediul a 9 povești. Scenariu de Pauli Kallio.


Site: www.tiitutakalo.net