Forumul Cultural Austriac

Schwere Zeiten. Das Leben der Lili Grün (Vremuri grele. Viața lui Lili Grün)
Artist Thomas Fatzinek

Editura Bahoe books


Actrița și scriitoarea Elisabeth „Lili“ Grün a crescut în perioada monarhiei austro-ungare. Ca fiică a unor „oameni simpli”, s-a format politic în organizațiile de tineret social-democrate, descoperindu-și ulterior pasiunea pentru teatru. A devenit actriță, mai întâi la Viena, apoi la Berlin, timp în care s-a bucurat de unele succese. Criza economică mondială a forțat-o însa la scurt timp să se întoarcă la Viena, unde și-a câștigat existența scriind poezii și proză scurtă. După ani de sărăcie și groază, a fost deportată din Viena în mai 1942 și ucisă în lagărul de exterminare Maly Trostinec.

Thomas Fatzinek s-a născut în Linz. După ce a renunțat la școală și a urmat un curs de litografie, a lucrat cu deținuți, ca îngrijitor de bătrâni, muncitor într-un depozit, serigraf, instalator, lucrător temporar, operator de scannere, poștaș și mecanic de locomotivă în grădina zoologică din Schönbrunn. În 2004 a absolvit Școala de Artă din Viena (Wiener Kunstschule) și a participat de atunci la mai multe expoziții în Austria, Germania și China.
***

Nahaufnahmen (Prim-planuri)
Artist Valerie BruckbögCe le dă oamenilor în zone de război sau celor refugiați putere să meargă mai departe? Care sunt situațiile care îi fac să uite chiar și pentru scurt timp toate strădaniile? Se întâmplă vreodată așa ceva? Același spațiu are – privit din diferite unghiuri – o cu totul altă însemnătate și poate trezi sentimente complet diferite.
Seria de bandă desenată Prim-Planuri intră în spațiul de refugiu pentru a arăta poveștile și sentimentele ascunse.
Ținem aici să le mulțumim celor care ne-au împărtășit experiențele și trăirile contribuind astfel în mod esențial la realizarea acestei instalații.
Lucrarea Prim-Planuri a fost realizată pentru proiectul de bandă desenată „Blickwinkel” (Perspectivă).
Cercetare: Anna Achleitner, Kathrin Kaisinger, Valerie Bruckbög.

Perspectivă - Benzile desenate ne dau curajul de a vedea dincolo de aparențe
Perspectivă - Curajul de a vedea dincolo de aparențe - povestește istoriile oamenilor prin intermediul benzilor desenate. Oameni care vin din medii sociale diferite. Oameni ca mine, ca tine, cu perspective diferite. Oameni ale căror experiențe ne dau de gândit. Prin aceste imagini dorim să invităm la un schimb de idei și reflecție și, de asemenea, să contribuim la mai multă interacțiune și înțelegere reciprocă într-o societate diversă și colorată.
Bonnage Horreur 
- Performance @Vernisajul SEBD, 9 mai 2017                               
- Performance @CENTRU (Calea Victoriei 48-50, Pasajul Victoria), 10 mai 2017

Bonnage Horreur creează cinema live pe acorduri de indo jazz și rock. Publicul este invitat la o plimbare audio-vizuală creată în timp real pe retroproiector de artistul de bandă desenată S.R. Ayers și însoțită de o coloană sonoră cântată de muzicienii Bernd Ammann (chitară bas/contrabas) și Benjamin Schiemer (sitar/chitară).
Povestea oferă spațiu pentru imaginație și improvizație și ne extinde percepția audio-vizuală: Cum sună de fapt un peisaj alb-negru? Cum se văd de fapt cinci pătrimi dintr-o măsură?