Institutul Italian de Cultură

Brancaccio - storie di mafia quotidiana (Brancaccio. Povești despre mafia de azi)
Artist Claudio Stassi


Scenariu: Giovanni Di Gregorio, desene: Claudio Stassi.
În ultimul capitol al cărții, unul dintre personaje se mută după douăzeci de ani la Barcelona, unde încearcă să ia viața de la început, într-un nou context mult mai european, dar în care își amintește cu mâhnire și nostalgie de rădăcinile sale siciliene, chiar dacă acestea continuă să fie marcate în mare parte de o societate care este nevoită să aibă de-a face zilnic cu crima organizată și cu mafia. Personajul încearcă, așadar, să-și ia revanșa, ducând o viață cu totul diferită, într-un mediu mult mai tolerant decât cel în care s-a născut și a crescut.
Brancaccio este un cartier muncitoresc din Palermo, semnificativ pentru ceea ce înseamnă gruparea Cosa Nostra.


Claudio Stassi
Născut la Palermo în 1978, Claudio Stassi locuiește și lucrează în prezent la Barcelona, în Spania.
Are la activ numeroase cărți publicate de edituri prestigioase din domeniu din Italia și din străinătate cum ar fi: Casterman, Dargaud, Ankama, Rizzoli, Eura, Becco Giallo, Black Velvet, Il Giornalino, Coconino Press. Pentru editura Sergio Bonelli a desenat episoade din seriile Dylan Dog și Dampyr.
În 2007 cartea sa de benzi desenate „Brancaccio. Storie di mafia quotidiana”, realizată împreună cu scenaristul Giovanni Di Gregorio, a fost distinsă cu premiul Attilio Micheluzzi (COMICON Festival Napoli), respectiv premiul Boscarato (Treviso Comic Book Festival) pentru scenariu.
Romanul său grafic „Per questo mi chiamo Giovanni”, publicat de editura Rizzoli, a ajuns deja la a treia ediție.
În 2013 realizează împreună cu Luca Enoch cartea de benzi desenate „La banda Stern”, publicată până acum în patru limbi străine.
Cartea sa de benzi desenate „Rosario, l’amore e la morte”, după un scenariu de Carlos Sampayo, a fost publicată în Italia în 2015 la editura Coconino Press.