Ambasada Suediei la București

All I want for Christmas is planekonomi (Tot ce-mi doresc de Crăciun e economie planificată)
Artist Sara Granér

Sara Granér creează ilustrații ce imbină un vizual de impact și observații pline de umor și percepții instigatoare despre prejudecățile zilelor noastre. A debutat in 2008 cu “Det är bara lite AIDS (“E doar puțin HIV”). De atunci, ilustrațiile ei au fost publicate pe blogul Bokhora și în reviste precum Galago și Dagens Nyheter. În 2010, albumul “Med vänlig hälsning” (“Cu drag”) a fost publicat, iar în 2012 “All I want for Christmas is planekonomi”.


Kunskapens frukt (Fructul cunoașterii)
Artist Liv Strömquist





Liv Strömquist este cunoscută pentru ilustrațiile sale provocatoare ce depictează societatea noastră de astăzi. Ilustrațiile ei traduc teoriile sociale avansate în bandă desenată într-un mod inteligibil și foarte amuzant. Cartea ei de debut “Hundra procent fett” (Suta la sută grăsime) publicată în 2006, a avut un mare succes, după care au urmat ”Drift” (2007), ”Einsteins fru” (Soția lui Einstein, 2008) și ”Prins Charles känsla” (Sentimentul prințului Charles, 2010), care au devenit la rândul lor un succes major atât în rândul cititorilor, cât și al criticilor. Liv Strömquist este astăzi unul dintre cei mai cunoscuți ilustratori de bandă desenată din Suedia.

Galago este cea mai renumită revistă de bandă desenată și ilustrație din Suedia, prezentă pe piața suedeză încă din 1979. Galago s-a specializat în bandă desenată alternativă și apare de patru ori pe an. În Suedia, Galago este, de asemenea, editorul principal de cărți ilustrate de bandă desenată satirică și realism social. În prezent, Galago publică circa 12 titluri de cărți ilustrate pe an. Printre cei mai importanți ilustratori suedezi publicați de Galago se numără Sara Granér și Liv Strömquist, care își expun lucrările la Festivalul European de Bandă Desenată 2017 din București.

Liv Strömquist şi Sara Granér sunt doar două exemple de autoare devenite celebre pentru volumele lor de bandă desenată. În Kunskapens frukt (“Fructul cunoaşterii”), Liv Strömquist se ocupă de părţi ale corpului femeii. Ce-s astea? De ce are omenirea o relaţie de dragoste-ură cu aceste părţi anatomice? Volumul este o analiză istorică a construcţiei organului sexual, care este, nu doar instructivă, ci şi extrem de amuzantă.

Volumul Sarei Granér, “All I want for Christmas is planned economy” este o poveste de bandă desenată, plină de umor, dar totodată şi de furie împotriva unei societăţi ai cărei membri şi-au pierdut tot mai mult capacitatea de a le păsa unul de altul. Dar speranţa încă mai există!