Institutul Polonez din București

Drom-Droga, Historia Romów w Europie (Drom-Drum. Istoria romilor în Europa)
Artist Marek Rudowski
Marek Rudowski s-a născut la Jelenia Góra și locuiește la Wrocław, în Polonia. Este un desenator polonez, designer grafic, realizator de benzi desenate și jocuri. A început să lucreze ca artist grafic freelancer din anul 2003. De atunci, a lucrat pentru mai multe companii de software, pentru editori și producători de jocuri. A publicat mai mult de douăsprezece cărți de benzi desenate și câteva cărți ilustrate, a creat personaje, a realizat decorul virtual al unor jocuri, dar și produse precum pagini web, logo-uri, postere și imagini (icon-uri).
Aventura lui Rudowski cu etnia Romani nu este nouă. El colaborează cu Fundația PROM de mulți ani, având câteva proiecte interesante, angajate social. În anul 2008, el a fost cooptat de către aceștia pentru a ilustra o carte despre istoria poporului Romani, intitulată Romii-Roma-Romani. În anul 2011, cartea a fost republicată, cu o copertă nouă și noi ilustrații concepute de el. Între timp, în anul 2010, l-au angajat pentru a realiza o carte de benzi desenate despre istoria poporului Romani în Europa începând din Evul Mediu până în era modernă. Scenariul acestei cărți a fost scris de Mateusz Wiśniewski. Povestea a fost împărțită în mai multe capitole, fiecare dedicat unei perioade. Astfel s-a născut cartea “Drom-Droga” (Drom-Drumul). În anul 2012, a colaborat din nou cu Fundația PROM pentru a ilustra o carte despre profesiile romilor și un manual dedicat profesorilor, despre copiii romani în școală.
Fideli tradițiilor și cutumelor, înconjurați de mister, nomazii romani au trecut porțile Europei de Vest în secolul al cincisprezecelea. Mulțumită succesului „Marii înșelăciuni”, trecând drept pelerini, ei au fost întâmpinați cu brațele deschise. Mulți s-au întrebat de unde au pornit acești călători exotici, încotro se îndreaptă și ce fel de energie îi împinge mereu tot mai departe și mai departe…
Această bandă desenată prezintă felul în care poporul Romani a trecut prin vremuri. De la teritoriile din est, trecând prin Imperiul Bizantin, către statele din estul si vestul Europei. De la acceptare entuziastă, prin asimilare către represiune și respingere. Și-au continuat călătoria în ciuda persecuțiilor și a pogromurilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Deși tabuurile legate de țigani au dispărut, călătoria lor nu s-a încheiat.
Fundația PROM, înființată în anul 2004, aduce laolaltă persoane cu diferite profesii: profesori, terapeuți, psihologi, etnologi, istorici, sociologi etc. Scopul acesteia este de a integra persoane și grupuri care prezintă un risc de marginalizare și excludere. Membrii săi lucrează pentru copii din familii disfuncționale, pentru minoritatea romă și persoane cu probleme mintale dar ajută și studenți sau absolvenți, inclusiv străini.

Activitatea de bază a fundației o reprezintă organizarea de cluburi pentru copii. Cinci zile pe săptămână,copii polonezi și roma se pot educa acolo și pot lua parte la ateliere interesante. De asemenea, aceste cluburi le oferă copiilor ocazia de a-și dezvolta pasiunile și de a cultiva tradiția. Rezultatul acestor activități este echipa de integrare Terni Romani Bacht, unde copiii învăță în mod practic nu numai dansul și muzica, ci și toleranța.