O retrospectivă a benzii desenate românești cu tematică socială.
Artiști: Octav Ungureanu, Maria Surducan, Adriana Oprița-Gheorghe, Dan Ungureanu, Sorina Vasilescu, Alexandru Ciubotariu, Mihai Ionuț Grăjdeanu, Maria Stoian, Sara Olausson, Nicolae Nobilescu, Grace Pârvu, Xenia Pamfil, Ileana Surducan, Vlad Forsea
Nicolae Nobilescu (n. 1932) este un grafician important, a ilustrat peste 500 de coperți de carte, a realizat caricaturi, benzi desenate, machete de carte, reviste sau materiale publicitare. În perioada 1970-1988 Nicolae Nobilescu a publicat nouă cărți de benzi desenate la Editura Ion Creangă , care se adresa copiilor. Autorul versurilor celor mai multe dintre ele este poetul George Zarafu. Pentru două dintre dintre ele, Apolodor, un penguin călător (1988) și Amedeu, cel mai cumsecade leu (1988), autor al versurilor a fost poetul suprarealist Gellu Naum.
Albumul Super Boy și planeta drepturilor copilului (1992) a fost editat de Organizația ‘Salvați Copiii’ în mai multe limbi de circulație internațională, având ca scop popularizarea drepturilor copiilor.
Hărțile însoțite banda desenată Sector 2 și Sector 5 fac parte din proiectul Neobservat.ro, și sunt legate de poveștile oamenilor invizibili ai orașului, pentru că fiecare București e altfel, și fiecare dintre noi poate deveni sau este invizibil pentru ceilalţi.
Alexandru Ciubotariu (n. 1979), grafician, publică bandă desenată încă din 1995, și a colaborat cu peste 70 de reviste și albume din țară și străinătate. Este cunoscut și pentru personajul urban Pisica Pătrată.
Albumul De unde ești? Din Giulești!, (2016, scenariu Adina Popescu) este parte din proiectul pilot LIVE from Giulești. Proiectul face parte din platforma LIVE FROM, care ȋşi propune să exploreze prin mijloace artistice ecosistemul micro-comunităţilor din Bucureşti provocând oamenii să se exprime prin artă.
Octav Ungureanu (n.1983), grafician auto-didact, a publicat numeroase caricaturi și benzi desenate atât în mediul on-line cât și în cel tradițional. În 2010 înființează Revista Comics, o platformă care dă posibilitatea autorilor de bandă desenată să se exprime liber.
Benzile desenate reunite subtitlul Violența de gen te privește! au fost realizate in cadrul celei de a X-a ediții a Festivalului Egalității de Gen “Sibiu, oras gender friendly” 2015, o campanie de conștientizare și prevenire a violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Acțiunea este desfășurată anual de Asociația A.L.E.G. și se adresează în special tinerilor.
Grace Pârvu născută în 1990 în Franța, dar rezidentă în București de o vreme, este implicată în multe acțiuni sociale. Arta sa aparte este astfel pusă în slujba acestor proiecte.
Albumul Deciziile determină destinul (scenariu Georgiana Drăgan), a apărut în urma inițiativei Asociației FREE, care luptă împotriva traficului de persoane și a exploatării sexuale în rândul minorilor și adulților. Cartea descrie experiența a trei fete ce provin din medii sociale diferite, care devin victime ale traficului de persoane și ajung să fie exploatate în afara țării noastre.
Mihai Ionuț Grăjdeanu (n. 1987), autor prolific de bandă desenată, a fost implicat în multiple proiecte editoriale, atât personale, precum seria Ciutanul , cât și colective, precum Legendele Dacilor.
Albumul După Gratii (scenariu Valentin Simionov) este editat de asociația Romanian Harm Reduction Network și face parte din proiectul "Iniţiativa 38", ce include cele 38 de unităţi din sistemul penitenciar (adulţi, tineri şi minori, femei). Este vorba despre o campanie de informare în penitenciare asupra riscurilor îmbolnăvirii cu HIV. Cartea a fost distribuită în aproape toate penitenciarele din ţară.
Dan Ungureanu (n. 1981), a studiat pictura și se exprimă în diferite medii artistice ca design grafic, concept art și storyboard pentru animație sau pictură. A ilustrat mai multe cărți de copii.
Banda desenată Spune-mi Eli este povestea reală a unei fetițe abandandonate și crescute în orfelinate, care împotriva tuturor greutăților a reușit să devină avocată, ajutându-i pe alții. Este un proiect personal al autorului, iar începutul poveștii a fost publicat în revista Decât o Revistă (DoR).
Adriana Oprița-Gheorghe (n. 1989) este o artistă vizuală pasionată de mariajul dintre ilustrația de carte și design-ul grafic. Tehnici plastice preferate: acuarela, acrilic, creion, penița, liner.
Banda desenată Matilda (poveste documentată de Ana Maria Ciobanu) este prima aventură în benzi desenate a autoarei. A fost realizată în cadrul seriei "Toată lumea din familia noastră", un proiect editorial care încearcă să explice nuanțele violenței în familie în România. Această serie jurnalistică publicată în Decât o Revistă (DoR) își propune să aducă mai multe perspective asupra unui subiect social despre care adesea credem că știm totul sau despre care nu prea vrem să vorbim.
Ileana Surducan (n. 1987) a absolvit secția de Ceramică a Universității de Artă şi Design din Cluj-Napoca, dar banda desenată și ilustrația sunt principalele sale preocupări. A înființat împreună cu sora ei, Maria Surducan, Clubul de Bandă Desenată și Glorioasa Fanzină. Benzile desenate i-au fost publicate în reviste, compilații sau albume personale atât în țară cât și în străinătate.
Lucrarea din Glorioasa Fanzină dedicat Roșiei Montana a fost realizat în 2013 ca un impuls artistic și un manifest civic, nu ca o comandă editorială sau de altă natură.
Xenia Pamfil este autoare de bandă desenată, illustrator, artist 2D. Benzile desenate publicate sunt în principal proiecte personale, iar albumul Mishka and the Sea Devil a fost publicat de către o editură americană în anul 2014.
Personajul său Papoi, publicat în Glorioasă Fanzină, este de asemenea o bandă desenată realizată ca impuls artistic și ca un manifest civic și nu ca o comandă editorială sau de altă natură.
Vlad Forsea este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, dar pasionat de banda desenată. Se exprimă cel mai bine în mediul on-line, dar și în reviste tipărite. Are la activ și participarea la albumul colectiv Următorul Cadru.
Prezent de asemenea în Glorioasă Fanzină, Vlad Forsea îl aduce pe Nilu, personajul său energic și frontal.
Maria Surducan (n. 1985) spune că ea cu o mână face ilustraţie, cu una bandă desenată, cu cealaltă grafic design şi în ultima ţine ceaşca de cafea. Talentata artistă a inființat împreună cu sora ei Clubul de Bandă Desenată și Glorioasa Fanzină. Benzile ei desenate, la fel ca cele ale surorii sale, au fost publicate în reviste, compilații sau albume personale atât în țară cât și în străinătate.
Banda desenată Visions of Vasto a fost publicată în compilația internațională Bitta Generation al cărei scop a fost folosirea benzii desenate ca instrument în promovarea valorilor pozitive legate de dezvoltare sustenabilă, încurajarea dialogului intercultural și participarea activă a tinerilor în viața socială a Europei.
Maria Stoian este ilustratoare freelance de origine română care momentan trăiește și lucrează în Scoția. Lucrează cu serigrafie și lucrează digital, dar este implicată și în diferite proiecte editoriale.
Cartea Take it as a Compliment este o carte premiată care reunește povești anonime primite pe Tumblr, email sau rezultate în urma unor interviuri. Este o transpunere grafică a unor teme ca abuzul sexual, violența sau hărțuirea.
Sara Olausson este ilustratoare și autoare de benzi desenate din Suedia.
Felicia este povestea uneia dintre multele fete sărace și marginalizate (din România) care au ajuns în ultimii ani în Stockholm în speranța unei vieți mai bune. Volumul cuprinde în prima parte interpretarea poveștii spuse de Felicia în bandă desenată, iar în partea a doua relatarea autoarei despre întâlnirea cu Felicia.
Curatorul expoziției este Alexandru Ciubotariu.