Program

Programul de vizitare a expozițiilor este zilnic între orele 12:00 și 21:00.
Accesul la evenimente este liber, cu excepția celor semnalate pentru rezervarea locurilor.
Pe parcursul Salonului, veți reîntâlni Librăria Jumătatea Plină și veți avea acces la camera de proiecții.

9 mai / 19:00

Vernisaj SEBD. Performance Bonnage Horreur (Austria) / muzică & live drawing







10 mai 16:00
Lansare de carte și discuție: Reprezentare și implicare socială în banda desenată: Where are you from? From Giulești și Sara & Felicia
Invitați: Alexandru Ciubotariu, Sara Olausson (Suedia), Arina Stoenescu (Suedia)

 


Experiențe comune și povești personale din viața romilor din România, surprinse și relatate prin dramaturgia benzii desenate de Alexandru Ciubotariu (România) și Sara Olausson (Suedia). În vara anului 2016 a avut loc la Biblioteca romilor pentru copii, recent inaugurată, și la Muzeul Culturii Romilor un proiect în care copii din cartierul Giulești, majoritatea de etnie romă, au povestit despre viețile lor în cadrul unor ateliere de story-telling inițiate de un grup de artiști. Relatările lor s-au transformat într-o bandă desenată semnată de scriitoarea Adina Popescu și artistul Alexandru Ciubotariu, cei doi fiind la a treia colaborare în contextul benzii desenate, cartea de față fiind versiunea în limba engleză a acestei povești. Sara Olausson, o autoare de bandă desenată suedeză foarte cunoscută a pornit o adevărată mișcare de empatie și susținere pentru situația romilor care au ajuns să cerșească pe străzile Stockholmului sau altor orașe din Suedia. Prietenia Sarei cu Felicia din Malu Vânăt a rezultat în proiectul de carte «Det kunde varit jag» (Aș fi putut fi eu) din care poveștile Sara și Felicia fac parte fiind reunite într-o versiune tradusă în limba engleză. Giulești sau Malu Vânăt, România sau Suedia, situația romilor este încă una de marginalizare, dar și de speranță într-o lume mai bună, unde cunoașterea ne poate feri de prejudecăți.



10 mai / 18.30
Expoziție de lucrări ale artistului Claudio Stassi și sesiune de live-drawing
@Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru 41), în prezența autorului.
Planșe originale cu desene din cărțile: "Per Questo mi chiamo Giovanni" și "Rosario. L’amore e la morte"
“Per Questo mi chiamo Giovanni”, de Luigi GarlandoClaudio Stassi
volum apărut la Rizzoli, în 2008
Giovanni este un băiețel din Palermo. Când împlinește 10 ani, tatăl său îi dăruiește o zi specială, pe care o petrec împreună, pentru a-i explica de ce, dintre toate numele posibile, i-a fost ales numele de Giovanni. Încet încet, pe măsură ce povestirea prinde viață, tatăl și fiul explorează orașul Palermo și povestea lui Giovanni Falcone, evocată în momentele sale cheie, se împletește cu prezentul unui oraș care luptă pentru o schimbare. Giovanni descoperă că tatăl său nu vorbește de lucruri abstracte: mafie e și la școală, în micile abuzuri de putere ale colegilor de clasă, și este un dușman care trebuie combătut imediat, fără a aștepta vârsta adultă. Chiar dacă trebuie să faci anumite alegeri și să suporți consecințele.
“Rosario. L'amore e la morte”,  de Carlos SampayoClaudio Stassi
volum apărut la Coconino Press, în 2015

Argentina, anii treizeci. Un tânăr violonist și povestea incursiunii lui în infern, printre mafioți și revoluționari anarhici, pentru a-și regăsi iubita. O povestire sumbră și un fascinant tablou de epocă având ca fundal orașul Rosario, foarte frumos, dar corupt și pierdut.

11 mai / 18:30
Masă rotundă: Reprezentarea marginalilor în banda desenată
Invitați: Mihai Grăjdeanu, Sorina Vasilescu, Marek Rudowski (Polonia), Maarika Martins (Estonia), Sara Olausson (Suedia)


Marginalii sunt oamenii fragili de lângă noi, sunt cei puțin cunoscuți, cei despre care nu se vorbește. Sunt romi, vârstnici, copii, săraci, femei, deținuți, dependenți de droguri, comunitatea LGBT, oameni care-și apără dreptul la demnitate. Implicați în proiecte ce adresează unele dintre aceste comunități, autorii invitați ne vor povesti experiențele lor de lucru pe teren, întâlnirile pe care le-au făcut și în ce fel documentarea pentru benzile desenate respective le-a schimbat percepția asupra comunităților adresate. Ne vom interoga împreună despre utilitatea benzii desenate pentru dialog și reprezentare și despre felul în care banda desenată beneficiază la rândul ei de implicarea socială a autorilor.

12 mai / 18:30

Masă rotundă: Hărțuirea sexuală și traficul de persoane. Banda desenată în sprijinul femeilor.
Invitate: Grâce Pârvu, Georgiana Drăgan


Statutul femeii în societatea contemporană este una dintre cele mai recente teme din politică, câmpul muncii, artă sau familie. Feminismul, în diferite formate ale sale, a juns chiar și argument comercial, însă cele mai dificile subiecte țin de intimitate și fragilitate. În mai multe locuri din lume au fost create benzi desenate care vorbesc despre hărțuire sexuală, viol, violența domestică și traficul de persoane. Chiar și despre menstruație. Ne propunem să discutăm împreună cu invitatele noastre despre rolul și importanța acestor lucrări pentru femei și pentru ansamblul societății.

13 mai / 12:00-21:00

„Hot Lagoon - Print Fair”

Un târg de început de uichend în care puteți cumpăra ceea ce se poate numi „affordable art” creată de unii dintre cei mai bizari și mai cool ilustratori români. Printuri, tricouri, sticăre, pinsuri, zine, serigrafii… orice ai putea avea nevoie sau ți-ai fi putut dori vreodată. 

Discleimăr : text „împrumutat” de la inegalabilul Sinboy ;)

13 mai
/ 15:00-18:00

Storytelling/scenariu: Atelier pentru liceeni cu Sorina Vasilescu (14-18 ani)
*pe bază de înscriere la office [at] austriacult-bucuresti.ro


Sorina Vasilescu, poate cea mai prolifică autoare din România, este înainte de toate o mare povestitoare. Sorina observă, ascultă, dialoghează și înțelege lumea cu creionul în mână. Împreună cu adolescenții participanți la atelier, Sorina, în generozitatea-i cunoscută, va împărtăși din secretele narațiunii grafice și va acompania schițarea unor viitoare povești desenate.

14 mai / 12:00-15:00

Reprezentarea sinelui/auto-ficțiune: Atelier cu Andreea Chirică
*pe bază de înscriere la office [at] austriacult-bucuresti.ro

Vom schița din cuvinte și desen un personaj care ne reprezintă. Vom învăța împreună lucruri despre noi, despre cum ne dorim să fim văzuți și să fim priviți și despre ceea ce ascundem. 
Vom discuta pașii practici pe care îi putem face pentru a ne cunoaște mai bine de către noi înșine și prin care ne putem lăsa cunoscuți de ceilalți, fără fardurile psihologice pe care ni le aplicăm zinic. 
Ne vom face autoportretul cu creionul pe hârtie, lasând deoparte clișeele de reprezentare “artistică”.
10 persoane maxim


14 mai / 16:00

„Home Alone” de Andreea Chirică - o reflecție grafică asupra depresiei, a singurătății și a vieții adulte.


Andreea Chirică desenează detalii și fragmente din realitate. Subiectele din benzile ei desenate sunt culese din experiențele personale, din observații și introspecții.
În 2011, Andreea și-a scos în lume câteva desene sub forma unui roman graphic: „The Year of the Pioneer”. Romanul urmărește viața Andreei la vârsta de 7 ani în România anilor ‘80. Publicată de Hardcomics, cartea a fost prezentată la Comic Con New York și Barcelona.
„Home Alone” este a doua carte semnată de Andreea Chirică, un roman grafic despre singurătate, depresie și viața adultă. Cartea a fost selectată să participe la expoziția Romanian Design Week 2017.



16 mai / 18:30
Projekt Blikwinkel - Point of View (Austria): The Power of comics to Promote tolerance and Diversity
*în limba engleză


"Perspectivă  - Curajul de a vedea dincolo de aparențe" povestește istoriile oamenilor prin intermediul benzilor desenate. Oameni care vin din medii sociale diferite. Oameni ca mine, ca tine, cu perspective diferite. Oameni ale căror experiențe ne dau de gândit. Prin aceste imagini dorim să invităm la un schimb de idei și reflecție și, de asemenea, să contribuim la mai multă interacțiune și înțelegere reciprocă într-o societate diversă și colorată.

17 mai / 18:30

Masă rotundă: Traduceri sau cărți de artist. Un viitor pentru piața românească de bandă desenată.
Invitați: Laura Albulescu, Vlad Niculescu, Octav Avramescu. Moderator: Anamaria Pravicencu


Analizând cele mai interesante apariții editorial ale momentului, traducerile de romane grafice și sectorul de self-publishing, micro edituri și carte de artist, vom discuta nevoia de comunități de autori și cititori într-o epocă de lentă dar sigură „epuizare” a formatului tipărit.

18 mai / 18:30

Dezbatere: Etichetarea și bullying-ul în școli
Invitați: Alex Zamfir (moderator), Lorraine Machaj, Ana Maria Mitruș, Oana Niculae, Ciprian Fartușnic (Institutul de Științe ale Educației)


 Pe durata a două ore, publicul va putea asista la o discuţie care radiografiază fenomenul bullying în special în mediul şcolar. Invitaţii se vor angaja într-un dialog cu publicul, cu scopul de a reflecta împreună la soluţii pentru diminuarea acestui fenomen.



19 mai / 18:30
Traducători de BD – Întâlnire a Asociației Române a Traducătorilor Literari - ARTLIT
Invitați: Laura Albulescu, Iulia Gorzo, Anamaria Pravicencu, Cristi Neagoe. 
Moderator: Andra Matzal

ARTLIT – Asociația Română a Traducătorilor Literari – invită cititori, traducători și amatori de bandă desenată la o discuție despre textul din bule și hachițele lui. Invitații, Laura Albulescu (cu o perspectivă asupra romanului grafic dintr-un anumit colț de cameră), Cristi Neagoe (și niște șoareci cât se poate de umani), Anamaria Pravicencu (zici bandă desenată, zici Jumătatea Plină) și Iulia Gorzo (care a copilărit cu Pif) ne vor povesti cum e să traduci bandă desenată, dacă și la ce anume trebuie să te pricepi ca să traduci bandă desenată. Discuția va fi moderată de Andra Matzal, jurnalistă și traducătoare (ce ziceți de „Jurnalul unui puști”?).


22 mai / 18:00
- Banda desenată politică din Suedia – Johannes Klenell despre Revista Galago, în dialog cu Mihai Leontescu (Ambasada Suediei la București); 
- Banda desenată socială: Sergey Simonov despre Proiectul Respect, în dialog cu Elisabeth Marinkovic (Forumul Cultural Austriac)



Galago este cea mai renumită revistă de bandă desenată și ilustrație din Suedia, prezentă pe piața suedeză încă din 1979. Galago s-a specializat în bandă desenată alternativă și apare de patru ori pe an. În Suedia, Galago este, de asemenea, editorul principal de cărți ilustrate de bandă desenată satirică și realism social. În prezent, Galago publică circa 12 titluri de cărți ilustrate pe an. Printre cei mai importanți ilustratori suedezi publicați de Galago se numără Sara Granér și Liv Strömquist, care își expun lucrările la Festivalul European de Bandă Desenată 2017 din București.


Nimeni nu își dorește ca oamenii să se ucidă între ei, oriunde s-ar afla. Dar câteodată, aceiași oameni care ieri trăiau în tihnă alături de vecinii lor, pe care îi salutau, cu care mergeau pe aceeași stradă, cu care chiar se împrieteneau, se întâmplă să se înfurie unul pe celălalt, să abuzeze unul de celălalt, să se lupte și, în unele cazuri - să se înarmeze și să pornească la război.
Putem schimba ceva? Putem învăța să ajungem la un acord cu cei cu care nu suntem de acord? Cu oamenii care au opinii și stiluri de viață care nouă nu ne plac? Iar dacă nu putem, atunci care este valoarea vieții umane? Și care este, până la urmă, omul modern?
Noi, echipa și participanții implicați în proiectul RESPECT, nu cunoaștem răspunsul pentru aceste întrebări. Dar sperăm că aceste benzi desenate ne vor ajuta să reflectăm asupra lor împreună cu voi.

- Finisaj SEBD: Lansarea benzii desenate "Povestea Emei – povestea mea e și povestea ta" de Alexandru Ciubotariu & Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună.

Invitați: Alexandru Ciubotariu, Gelu Duminică


„Povestea Emei”, ilustrată de Alexandru Ciubotariu, este inspirată dintr-o poveste adevărată și a fost realizată de EUNIC România în parteneriat cu Fundaţia Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” (Agenţia Împreună) și în cooperare cu proiectul de bandă desenată Respect Comics.
Agenția Împreună a fost premiată în mod repetat pentru activitatea educațională neobosită desfășurată pentru dezvoltarea comunității rome, printre care European Roma Spirit Award 2016 sau Intercultural Achievement Award 2014 al Ministerului Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe din Austria.

Librăria Jumătatea Plină - pe tot parcursul Salonului -


De la obiect rar și curios la mascota de etajeră, banda desenată e ca un bibelou pentru cei care nu o cunosc. Cui nu îi e frică să se apropie de Librăria noastră, vă așteptăm cu noutăți și vechituri, atelier de serigrafie și bârfe despre ce s-a mai întâmplat cu banda desenată, ca în orice modestă sufragerie.






Camera de proiecții - pe tot parcursul Salonului -


/ Învierea unui nemernic, Regizor Guido van Driel, Olanda, 2012, 85'

(versiunea ecranizată a romanului grafic Om Mekkar in Dokkum, de Guido van Driel, reprezentat în expoziție)
VO neerlandeză, subtitrări în lb. engleză
Filmul va rula de-a lungul festivalului, în orele de vizitare. Acces liber.

/ Categoria, de Warren Pleece

(versiunea animată a benzii desenate omonime, reprezentată în expoziție)

--

Acest program poate suferi modificări.